subota, 31. listopada 2015.

Kesten pire za zamrzivač



Čini se i jest malo zahtjevnije, ali vjerujte ovaj trud se isplati, ako volite kolače i torte s kestenom ili slavni kesten pire nikada nije isti onaj iz dućana i ovaj koji sami napravite. Mogu vam reći da ja svake godine očistim po 5-6 kg najmanje i uvijek mi bude malo... probajte!

Sastojci: 
1 kg kestena, 2 žlice šećera, 2-3 dl mlijeka.

Priprema: 

Oprati kestenje, ocijediti i na svakom zarezati križ. Staviti u prokuhalu vodu i kuhati 10 - ak min. Ako su veći kuhati do 15 - ak min. Ocijediti, ohladiti i očistiti od korice, ali i od unutarnje opne. 


Prokuhati mlijeko i šećer, pa dodati očišćeni kesten i kuhati na srednjoj temperaturi, stalno miješajući oko 15 min...
Usitniti štapnim mikserom i ako je rijetko ne brinite, stisnut će se nakon što se ohladi. 



Rasporediti u vrećice i čuvati u zamrzivaču.



Mesni uštipci s ajvarom i lukom


Kako god vam izgledali i na što god vas podsjećali ovi mesni uštipci, ja znam da će vas kao i mene oduševiti...
Sastojci:
300 - 400 g mljevenog mesa, 1 crveni luk, 2 češnja češnjaka, 1 žlica crvene paprike, 2 žlice ajvara, sol i papar i po želji malo pancete.
Za prilog: 
2 crvena luka, 1 tikvica, ajvar, maslinovo ulje.
Priprema: 
Sitno narezati luk i češnjak. Umiješati u meso sa svim navedenim sastojcima i miješati rukom - mijesiti kao kruh desetak min. Pokriti folijom i ostaviti u hladnjak 2-3 sata. Oblikovati okruglice pobrašnjenim rukama, svaku malo pritisnuti dlanovima i pržiti u zagrijanom ulju rumeno sa svake strane, na umjerenoj temperaturi. Kad su skoro gotovi dodati na kolutiće narezan luk. 
Miješati i pržiti dok ne omekša i zazlati i on. Posoliti luk prije nego se stavi pržiti.
Posebno na roštilj tavi ispeći tikvice ili povrće po želji i servirati s ajvarom uz uštipke na luku!



petak, 30. listopada 2015.

Vasina torta / Sons cake

Vasina torta / Sons cake
Vasina torta / Sons cake


Scroll down for recipe in English...

Kad punica voli zeta, ona to pokazuje ugađajući mu na razne načine, a najčešće lijepim jelima i posebno osmišljenim slasticama, poput ove predivne torte iz prošlog stoljeća...

Sastojci za biskvit: 
6 žutanjaka, 6 žlica šećera, 1 žlica brašna, 7 žlica mljevenih oraha, snijeg od 6 bjelanjaka.
Za kremu:
5 žutanjaka, 5 žlica šećera, 100 g čokolade za kuhanje, 200 g oraha, 3 dl mlijeka,1 žlica šećera, 200 g maslaca, sok i kora jedne naranče.
Krema od bjelanjka: 
250 g šećera, 2 žlice vode, 5 bjelanjaka.

Priprema:
Postupak pripreme pogledajte u našem video receptu... 


Istući čvrst snijeg od bjelanjaka i postupno dodati 3 žlice šećera. Miksati još 1 min... Posebno istući u pjenastu i svijetlu kremu žutanjke i 3 žlice šećera. Umiješati brašno, orahe i snijeg bjelanjaka. Izliti u pripremljen oblik za pečenje i peći 25 - 30 min na 170°C. Kalup je promjera 28 cm.

Za kremu staviti mlijeko da prokuha i dodati žlicu šećera. U vrelo dodati mljevene orahe. Ohladiti. Od žutanjaka i šećera istući pjenastu kremu i kuhati na pari 5-6 min ... 

Dodati čokoladu i maknuti kad se otopi. Ohladiti. Pjenasto istući maslac i umiješati s kremom od žutanjaka, korom i sokom naranče. Umiješati poparene orahe i sve dobro mikserom zapjeniti. Na hladan biskvit rasporediti kremu.
U lončić staviti šećer i 2 žlice vode i kuhati do vrenja... miješati cijelo vrijeme. 

Istovremeno istući čvrst snijeg od bjelanjaka i kad se šećer sasvim otopi i postane staklasto gusta tekućina, uliti ga u bjelanjak i brzo umiksati. Nastaviti miksati sve dok se skoro ne ohladi. Hladnim premazati i prekriti tortu. Ukrasiti po želji. Ja volim ovako ... malo krupno sjeckanih oraha uz rub i gore arancinima... 
Uživat će te u njoj u svakom slučaju!

           Vasina torta / Sons cake

***************

Sons cake

Vasina torta / Sons cake


When the mother-in-law loves daughter's husband, she shows him indulging in various ways, but most often with beautiful dishes and desserts specially designed, like this beautiful cake from the last century ...

Ingredients for the biscuit: 
6 egg yolks, 6 tablespoons sugar, 1 tablespoon flour, 7 tablespoon ground walnuts, snow of 6 egg whites. 
For the cream: 
5 egg yolks, 5 tablespoons of sugar, 100 grams of dark chocolate, 200 g of walnuts, 3 dl milk, 1 tablespoon sugar, 200 g butter, juice and rind of one orange. 
The cream of egg white: 
250 g sugar, 2 tablespoons water, 5 egg whites. 

Preparation: 
The process of preparing look at our video recipe ...

Beat sturdy egg whites and gradually add 3 tablespoons sugar. Mix for 1 minute ... Special beaten into a foamy and light cream egg yolk and 3 tablespoons sugar. Stir flour, nuts and egg whites snow. Pour into prepared baking form and bake 25 - 30 minutes at 170 ° C. The mold has a diameter of 28 cm. 
For the cream: Put the milk to boil and add a tablespoon of sugar. In boiling add the ground walnuts. Cool down. From egg yolks and sugar beat frothy cream and cook steamed 5-6 min ...Add the chocolate and remove when dissolved. Cool down. Foamy beat the butter and mix with the cream of egg yolks, orange zest and juice. Pour mix in the walnuts and mix everything well. On a cold biscuit spread cream. 
In a pot put sugar and 2 tablespoons of water and cook until boiling ... mix all the time. 
At the same time sturdy beat egg whites. When the sugar is completely dissolved and became glassy thick liquid, pour it into the egg whites and mix quickly. Continue to mix until almost cold.With cold greased and covered cake. Garnish as desired. I love this ... a little coarse chopped walnuts the edge and up arancini ... You'll enjoy it anyway!

Vasina torta / Sons cake


četvrtak, 29. listopada 2015.

Koko gulaš



Da je od stare koke dobra juha to već znaju i vrapci na grani... A kakav je gulaš od iste, saznat će te učinite li ovako...
Sastojci: 
2 bataka s karabatcima, 2 - 3 crvena luka, 2 češnja češnjaka, 1-2 dl bijelog vina, 1 žlica crvene paprike, ne prepuna, 2-3 žlice pasirane rajčice ili manja žlica koncentrata rajčice, vezica peršina, sol, papar, ulje, špageti ili druga tjestenina, ribani sir .
Priprema: 
Meso odvojiti od kosti i narezati na komade. Posoliti i pržiti na dobro ugrijanom ulju dok dobije boju karamela... Dodati usitnjeni luk i nastaviti pržiti dok i luk ne zazlati. 
Zaliti vinom. Kad vino ispari dolijevati po malo vode i pirjati najmanje pola sata. Luk treba postati prilično kašast. Ako je meso jako tvrdo pirjati još neko vrijeme. 
Dodati papriku, pasiranu rajčicu, papra i soli ako treba, nekoliko grančica peršina i usitnjeni češnjak. Uliti 2 dl vode i kuhati na laganoj vatri toliko da meso postane mekano, a umak gust i sjajan. 
Vodu dolijevati u malim količinama. Na kraju izvaditi grančice peršina. Ne usitnjavam ga jer volim čiste umake, a on i ovako da šta treba ... Posebno skuhati tjesteninu, umiješati gulaš, posuti sirom i listićima bosiljka po ukusu!



srijeda, 28. listopada 2015.

Mramorni kruh



Nezamijenjiv kad trebate nešto slatko za sebe ili za iznenadne goste ... ili uz kavu sa susjedom. Svejedno! On je brz i jednostavan, a s malo čokoladne glazure i kockicama sušenog ili kandiranog voća izgleda i lijepo i svečano...
Sastojci:
120 g šećera, 125 g maslaca, 2 jaja, 250 g brašna, 1 pecilni prašak, 1 čvrsti jogurt, 2 žlice kakaa.  
Za glazuru: 
100 g čokolade za kuhanje, 50 g masla, 2 žličice ruma i 2-3 sušene marelice, 1-2 žlice brusnica i komadić bijele čokolade za ukras.
Priprema:
Odvojiti žutanjke i bjelanjke. Bjelanjke istući u čvrst snijeg i dodati 1 trećinu šećera, tući još 1- 2 min i ostaviti. Istući pjenasto žutanjke, maslac, preostali šećer, dodati jogurt i prosijano brašno s praškom za pecivo...umiješati na kraju i snijeg od bjelanjka. 
Smjesu podijeliti na 2 dijela i jednom dodati 2 žlice prosijanog kakaa... da ne ostane grudvasto! Obložiti pek papirom kalup za slatki kruh dimenzija 32 x 12-14 otprilike. Staviti po žlicu tamne i svijetle smjese naizmjenično... 
...promiješati žlicom praveći spirale...
Peći 35 - 40 min na 180°C ili dok se ne ispeče...probati čačkalicom. Ako je suha kad se ubode onda je gotovo!
Otopiti čokoladu na pari, ali da ne prokuha i umiješati maslac i rum...još mlakom preliti mlaki kolač kako bi se fino razlila...Ukrasiti po želji!



utorak, 27. listopada 2015.

Rizi bizi



Nisam išla u vrtić i tako nisam imala priliku susresti se s ovim jelom i pričati o njemu kako to danas djeca znaju. Prvi recept mi je donijela moja kćer iz svog vrtića. Istina ne doslovno, ali opisno da! 
- Zašto ti meni ne kuhaš one zelene loptice? - Nadoknadili smo propušteno, ne brinite! I danas su tanjuri ostali savršeno čisti!




Sastojci: 
250 - 300 g graška, 200 - 300 g riže, 1 crveni luk, pola vezice peršina, sol, papar, maslac, parmezan i 
500 - 600 ml dobre pileće juhe, a može i bilo koja druga, pa čak i kocka za juhu prokuhana s vodom.

Priprema: 

U široj posudi popržiti usitnjeni luk na 3-4 žlice ulja. 


Kad povene dodati grašak i pirjati 10 - 15 min. Odvojiti 3-4 žlice i s malo juhe skašiti štapnim mikserom. U ostatak dodati rižu. 


Kuhati dolijevajući po malo juhe dok riža ne bude na pola gotova. 


Dodati tada i onaj miksani dio, soli i papra i nastaviti pirjati do kraja...


Riža neka ostane malo tvrđa. 


Umiješati maslac i sir, kao i u svaki drugi rižoto na kraju i dobro izmiješati!




ponedjeljak, 26. listopada 2015.

Pučki grah



Sastojci: 
500 g graha, 100 g bijele slanine, 1 crveni luk, 5-6 češnjeva češnjaka, 2 mrkve, 1 kriška celera od korjena, pola vezice peršina, 1 svježa paprika ili 2 žlice ajvara, 1 žlica koncentrata od rajčice, 1 žlica crvene paprike, 
2 krumpira, kranjske kobasice, makaroni, sol, papar i ulje.

Priprema: 

Na 2-3 žlice ulja popržiti usitnjenu slaninu i luk. Dodati češnjak, mrkvu, krumpir i svo navedeno povrće. 
Pirjati 15 - 20 min dolijevajući po malo vode. 


Samljeti štapnim mikserom. 


U veći lonac dodati prethodno namočen grah - ja ga močim preko noći! 


Uliti vode i pire od povrća. Dodati koncentrat rajčice i crvenu papriku...ajvar. Popapriti i kuhati dok ne omekša. Zadnjih 20 min kuhanja dodati kobasice i posliti, ako treba dodati vode, ali da ne bude prerijetko. Juha mora biti baš gusta i sjajna...


Makarone skuhati posebno i dodati prilikom serviranja u svaki tanjur.
Tako se neće dogoditi da tjestenina pojede grah - juhu!




nedjelja, 25. listopada 2015.

Big brother quiche




Znam da ga volite... ja najradije i najčešće to radim ovako ...s lisnatim tijestom!


Sastojci:
Lisnato tijesto, 1 paprika, 1 manja tikvica, 2- 3 manje rajčice, 1crveni luk, 2 žlice parmezana, 150 - 200 g svježeg sira, 3 jaja, 1 jogurt, 10- ak listića bosiljka i sol, 2 žlice krušnih mrvica i 2 žlice brašna
Priprema: 
Na pobrašnjenoj površini ili peka papiru razvući lisnato tijesto oko 5 mm debelo. Nabockati vilicom i posuti s 2 žlice krušnih mrvica. 
Povrće narezati na sitne kockice. 
Izmiješat 2 jaja i 1 bjelanjak sa sirom, brašnom i svim navedenim sastojcima. Dodati povrće i dobro izmiješati. 
Smjesu izliti u posudicu od lisnatog tijesta, a preostalim žutanjkom premazati tijesto iznad nadjeva - rub!  
Peći u dobro zagrijanoj pećnici 35 min na 200°C. Smanjiti temperaturu na 150°C i peći još 10 - ak min ili koliko želite da dobije boje...