ponedjeljak, 31. kolovoza 2015.

PINK KNEDLE...


Moj ružičasti svijet...
SASTOJCI: 
Cikla, krumpir, mlijeko, kocka maslaca, jaje, sol, brašno, šljive, cimet, šećer, marmelada po ukusu, krušne mrvice, malo mljevenih oraha
Cikla je u tijestu, za šljivu ne brinite, na svom je mjestu!
PRIPREMA: 
Skuhati ciklu i 2-3 krumpira, zajedno, oguliti i narezati na ploške. Ciklu staviti u toliko mlijeka da se još u njemu dobro skuha i napraviti od nje pire... 

Krumpir protisnuti kroz pasirku...  http://www.surlatable.com/product/PRO-580332/OXO+Food+Mill i pomiješati sa ciklom te dodati 1 kocku masla,1 jaje, malo soli i toliko brašna da se umijesi tijesto, ne previše tvrdo ali ni ljepljivo, a mora se moći oblikovati na pobrašnjenoj dasci...

Oblikovati okruglice, kako pokazuje slika i u svaku utisnuti šljivu rezanu na 2 dijela, pa na mjesto gdje je bila koštica staviti malo marmelade po ukusu, malo cimeta i pola žličice šećera.




Kuhati ih 10 -12 min u prokuhaloj i posoljenoj vodi. Istovremeno na maslacu popržiti 2 žlice krušnih mrvica i 2 -3 žlice oraha . Maknuti s vatre i dodati 2-3 žlice šećera i cimeta po ukusu...
Uvaljati knedle !
 


BOLT PAPRIKE...



Ja na sreću, što je i normalno u mojim godnama, imam toliko vremena da si mogu priuštiti dugo ispijanje prve, jutarnje kave, ali i još nešto čega se nikada odreći neću - prelistavanja dnevnih novina! Sadržaj me i ne zanima toliko, koliko volim taj zvuk, to šuškanje novinskog papira pod prstima...lomljenje stranica dok se slažu, na jednu ,pa opet na drugu stranu... Ali jutros sam pretjerala. Podnevna zvona me vratiše u stvarnost i započinje moja utrka s vremenom... Bacam paprike u tavu... početak nije obećavao, ali mašta, snalažljivost i iskustvo uvijek dobiju ... BAŠ SVAKU UTRKU!



SASTOJCI: 
Paprike, crveni luk, gljive, 3-4 kriške mesnate slanine, 3-4 žlice ribanog sira, bilo kojeg topivog, malo parmezana, usitnjeni peršin, jaje, 1-2 kriške mekog dijela kruha ili 1-2 žlice krušnih mrvica, sol, papar po želji ... I još jaje, brašno i krušne mrvice za pohanje.

PRIPREMA: 



Pečene paprike očistiti od sjemenki i kožice, filetirati, ako su manje paprike onda na 2 fileta svaku... 
Na ulju u tavi ...  http://www.surlatable.com/product/PRO-1432533/Scanpan+CTQ+Nonstick+Skillets popržiti usitnjenu slaninu i dodati luk, kad povene i gljive što je moguće sitnije rezane... Posoliti i nakon 5-6 min maknuti i ohladiti. 
Umiješati sve navedene sastojke... 



Na svaki filet staviti po žlicu nadjeva i zamotati...kao na slici! 



Povaljati u brašno, jaje i krušne mrvice ...



Pržiti u dubokoj masnoći dok ne pozlate!



Uz ovako pečene i pohane paprike lijepo se slaže tartar umak ili umak od rajčica kako sam ja danas imala.
Na meso nećete ni pomisliti! Uživajte!





nedjelja, 30. kolovoza 2015.

PRSTEN FRITULE...



SASTOJCI:
400 g krumpira, 300 g mekog brašna, 3 žlice škrobnog brašna, pola kocke kvasca, 1 jaje, 4 žlice šećera
kora limuna, 50 g masla, malo soli, ulje za prženje, prah šećer za posipanje, šareni bomboni, 2-3 žlice meda, 4 žlice rakije

PRIPREMA:

Skuhati krumpir u kori...


->Oguliti i protisnuti ga - pasirati! ... http://www.surlatable.com/product/PRO-686154/Sur+La+Table+Mini+Food+Mill
->Prosijati brašno


Kvasac izmrviti u malo toplog mlijeka i šećera
->Dodati jaje, maslac sobne temperature, šećer i nadošli kvasac
->Dodati i 4 žlice rakije pa umijesiti tijesto, kao za njoke ( malo je tvrđe ali ne previše ) 
->Ostaviti ga na toplo da naraste dvostruko


Na pobrašnjenoj dasci oblikovati valjke debljine malog prsta i duge oko 12 cm  
->Spojiti ih u prsten i malo pritisnuti da se zalijepe krajevi
->Ostaviti ih 20-ak min,  neka se malo dižu  
->Pržiti kao fritule u zagrijanom ulju ali s tom razlikom da se ove prži na najjačoj vatri i vrlo kratko
->Neprestano ih okretati da jednako dobiju boju sa svih strana
->Odmah vaditi na upijajući papir  
->Dok su još topli uvaljati u šećer


ILI
->Kad se ohlade premazati medom i posuti šarenim bombonima 


KOSANI ODRESCI S GRAHOM...





GRAH U UMAKU 

Potrebno:
400 g graha ( poželjno bijelog, ali može i drugi ), 300 g luka, 2 mrkve, komadić celera, 4 češnja češnjaka, malo mente, 200 - 300 g skašenih pelati, 1 - 2 žličice šećera, vezica peršina, malo čili papričice, sol , papar

Priprema:

->Grah namočiti preko noći i sutra kuhati dok ne omekša, ali ne do kraja
->Luk usitniti i pirjati na ulju  
->Dodati usitnjenu mrkvu i celer


->Pirjati dalje uz povremeno dodavanje vode dok se ne pretvori u kremasti umak


->Dodati rajčice, češnjak i kuhati poklopljeno oko 15 min
->Dodati grah, peršin, čili, soli i papra ako treba
  

Sve premjestiti u posudu za pečenje...  http://www.surlatable.com/product/PRO-2083319/Le+Creuset+Oval+Baker
->Peći oko pola sata na 180°C 
->Doliti po malo vode ako treba

KOSANI ODRESCI

Potrebno:

400 g mljevenog mesa
1 luk
1 češanj češnjaka
sol
papar
1 jaje  
namočene 2 kriške kruha  
mala žličica crvene paprike

Priprema:

->Sve dobro izmješati ali ne zbijati da ne ožilavi
->Oblikovati okruglice, uvaljati ih u oštro brašno 


->Pržiti u ugrijanom ulju da pozlate s obje strane 

                                           
->Poslagati ih preko graha i peći kratko skupa ... ne više od 10 min

                                            







subota, 29. kolovoza 2015.

CARSKE PTICE...


SASTOJCI: 
Juneći odresci, mesnata panceta i pršut, mrkva, celer stabljika - slatki, češnjak, luk, prošek ili crno vino, lovor, ružmarin, maslac, sol, papar, ulje, senf i brašno.
PRIPREMA: 
Odreske rastući što tanje ali pazeći da se ne raspadnu. Posoliti, popapriti, premazati senfom i rasporediti narezani pršut i usitnjeni češnjak. Na početak svakog staviti štapić mrkve i celera...  

Svinuti u rolat dobro stežući i učvrstiti krajeve čačkalicama. Uvaljati u brašno i popržiti u zagrijanom ulju sa svih strana. Rolice poredati u posudu za pečenje...  http://www.surlatable.com/product/PRO-1238898/Oven+to+Table+Stoneware+Bakers+Sets+of+2    
Dodati povrće na krupnije komade... mrkvu, luk, češnjak, lovor, ružmarin, soli, papra... Zaliti s malo vode , pokriti folijom i staviti u zagrijanu pećnicu na 200°C oko 40 min.

Maknuti foliju, zaliti vinom i nastaviti peći uz dodavanje po malo vode nakon što vino ispari...uvijek mora plivati u umaku, inače se meso osuši.
Nakon pola sata ili dok povrće ne dobije smećkastu boju, izvaditi roladice, povrće propasirati ili samljeti u blenderu...  http://www.surlatable.com/product/PRO-1684851/Cuisinart+8+Cup+Food+Processor   pa ih ponovo vratiti...
Dodati maslac, ako treba i malo vode ili prošeka ... ako je vino bilo malo kiselije, dodati i malo šećera, ali i meda jer baš zbog tog dodatka ove rolice i imaju carski naziv... Nakapati i malo soka limuna za poseban šmek.
Kratko prokuhati.

Kao dodatak napraviti valjuške od krumpira ili jednostavno velike makarone, a za salatu naribana mrkva s listićima slatkog celera. 



Tiramolci / Grandma's sweet cookies




Tiramolci
Tiramolci

Scroll down for recipe in English...


Ništa me ne vraća i ne veže tako snažno, u rano djetinjstvo, kao mamine tople pecipale s punooooooo šećera i to skoro svako jutro!
Zamijesim još ponekad, u danima nostalgije, sasvim obično tijesto za kruh, počastim se ovakvim kolačićima...tiramolcima!

Danas častim i sve vas koji se još sjećate istih ili sličnih maminih kolačića, a posebno onog neugodnog šećera između prstiju!

Tiramolci

Tiramolci


SASTOJCI: 
600 g brašna ( pola oštrog ), pola kocke kvasca, 1 žlica šećera, 1 žličica soli, 5-6 žlica ulja i tople vode koliko treba.
Postupak pripreme pogledajte u našem video receptu...

U lončiću zgrijati 2 dcl vode, ali samo da je mlako i dodati žlicu šećera i žlicu brašna, umrviti i otopiti kvasac. Ostaviti da se dvostruko poveća. U veću posudu prosijati brašno i dodati sol, nadošli kvasac i po malo vode da se umijesi dosta mekano tijesto. Snažno mijesiti ... ja to radim ručno, a vi možete u miješalici za tijesto...  http://www.surlatable.com/product/PRO-595124/Cuisinart+Stand+Mixer+Black 
Premazati uljem i ostaviti da dvostruko naraste.
Tiramolci

Razvaljati na pobrašnjenoj dasci pola cm debelo i rezati oblike... Pržiti na zagrijanom ulju da pozlate. Vaditi i odmah uvaljati ili posuti kristal šećerom.



Tiramolci

Stavite ih nekoliko na tiramolu i pošaljite susjedima ! 
Tiramolci

Tiramolci


Za one koji ne znaju TIRAMOLA je konop na kotačićima na kojem se suši roba. Splitske ulice su uske i nema mjesta za sušenje robe... Tiramole povezuju ponistre, tiramole vežu kale...one jednostavno čuvaju dah mediterana kakav je nekad bio...
Tiramolci

Tiramolci

**************************

Grandma's sweet cookies

Nothing makes me coming back and not tied so strongly , in early childhood , as  mother's warm cookies with a lot of sugar almost every morning ! Mingled yet sometimes , in the days of nostalgia , quite often the bread dough , these cookies are a treat ... "Tiramolci "!
Today give all of you who still remember the same or similar mom's cookies , and particularly those unpleasant sugar between your fingers !

INGREDIENTS : 
600 g of flour ( half- sharp ) , half a cube of yeast , 1 tablespoon sugar , 1 teaspoon salt, 
5-6 tablespoon oil and hot water as needed.

The process of preparing look at our video recipe ...

In a small pot heat the 2 ounces of water , but only that the lukewarm and add a tablespoon of sugar and a tablespoon of flour , add and dissolve the yeast . Allow to double the increase . In a larger bowl sift the flour and add the salt , the yeast and the little water that is kneaded quite soft dough . Strongly knead ... I do it manually , but you can in the mixer for dough ...
Coat with oil and leave to rise twice .Roll out on a floured board half a cm thick and cut shape ... fry in the hot oil to be golden . Eject and immediately roll or sprinkle granulated sugar .

Put couple of  them on Tiramol and send the neighbors !

For those who do not know Tiramola (  clotheslines )  is the rope on wheels in which the dried goods . Split streets are narrow and there is no room for drying clothes ... tiramola linking windows , tiramola bind the street ... they simply keep the breath of the Mediterranean as it once was ...


petak, 28. kolovoza 2015.

FUSILLI S KELJOM I PANCETOM...


SASTOJCI: 
Pola glavice kelja ili jedna manja, oko 100-200 g pancete,1 luk, ulje, sol, papar i parmezan.  Tjestenina fusilli ili po izboru.

PRIPREMA:
Na malo ulja u tavi ...  http://www.surlatable.com/product/PRO-889337/Zwilling+Spirit+Nonstick+Skillet  popržiti komadiće pancete i maknuti je kad postane hrskava.


Na istoj masnoći popržiti luk narezan na režnjeve i 1 žlicu šećera...
Dodati narezan i opran kelj, posoliti i pržiti ga na laganoj vatri dok ne omekša i dobije zlatnožutu boju.


Ako baš vidite da treba onda dodati po nekoliko žlica vode dok ne omekša.
Posebno skuhati tjesteninu, ocijediti i umiješati u zelje...

Podliti s malo vode od kuhanja, vratiti pancetu i još kratko prokuhati .
Obilato posuti sirom!