petak, 31. srpnja 2015.

PANCETIĆI...


Ne volite pileću jetricu !?
Nemojte to više nikada reći, ne naglas...probajte ove naše...PANCETIĆE s kaduljom, prošekom, limunom i gomilom uprženog luka...
PRIPREMA: 
S pilećih jetrica skinuti što je moguće više žilica jer one daju gorčinu.
Dobro zagrijati tavu... http://www.surlatable.com/product/PRO-2006229/Scanpan+Evolution+Griddle   s 2-3 žlice ulja i popržiti jetra ,samo kratko sa svake strane. 
Maknuti s vatre...posoliti i popapriti.
Pripremiti tanke, duge kriške pancete i na svaku staviti komad jetrica i natrgane komadiće svježe kadulje, ako ne može i sušene.

Omotati  pancetom i slagati u istu tavu gdje su se pržila jetra i to onom stranom prema dolje na kojoj je kraj pancete. Tako se neće otvoriti ako se on odmah zapeče.

Peći dok panceta ne dobije lijepu boju, a to je 3-4 min sa svake strane...zaliti s malo bijelog vina ili prošeka, pa kad skoro ispari 2-3 žlice soka limuna...samo da zacvrči, maknuti i poklopiti 5 min...
Nakapati maslinovim uljem...
Posebno na ulju popržiti 2-3 luka na kolutiće...neka se dobro poprži i pozlati ...posoliti ga na kraju i uz malo pure prava je gozba....recite sad da ne volite jetra!



SITI PAŠTA...



Iako za ovako nešto nitko ne treba recept, ja ću ipak u nekoliko koraka opisati kako ja radim i što sve stavljam u svoju omiljenu salatu od tijesta i piletine. 


Kao prvo moram imati ostatke pečenog pileta od prethodnog dana. 
Narežem na kockice i očistim od kostiju. Uzmem sve vrste povrća koje su mi na raspolaganju. Narežem ga, ispečem na grill tavi.... http://www.surlatable.com/product/PRO-185079/Lodge+Logic+Square+Grill+Skillet


Posolim i dodam već skuhanu i ohlađenu tjesteninu. Obično se nađe i neki sirni namaz, jogurt, malo soka limuna, kukuruz iz limenke, malo majoneze i obavezno jedan ljuti feferon i nekoliko svježih rajčica. 


Sve to lagano izmiješam... 


...i imam predivan ručak ili večeru koja će me osvježiti nakon povratka s mora ili posljepodnevne šetnje s prijateljicom po dućanima.








četvrtak, 30. srpnja 2015.

OLIVER PIZZA...



Neka vas ne zbunjuje sve što vidite, jer ona je i dalje dobra stara pizza. Ne znam koliko će vam se svidjeti ovo šareno društvo ali mene je oduševilo i morala sam je napraviti...


SASTOJCI: 


Tijesto napravite po receptu koji će te pronaći tu ... http://zlicomivilicom.blogspot.com/2015/07/tijesto-za-pizzu-u-slikama.html
ZA NADJEV: 
šunka, sir, tikvice, paprike, gljive, luk, mesnata panceta, rajčice, krumpir, origano , maslinovo ulje...i još raznog povrća po ukusu...
PRIPREMA: 
Povrće narezati na kolutiće, kocke, štapiće, ploške... Ispeći kratko na grill tavi.... http://www.surlatable.com/product/PRO-890988/Scanpan+Classic+Square+Grill+Pan , posoliti i ostaviti sa strane.
Tijesto razvlačiti u krug, nauljenim dlanovima na pobrašnjenom peka papiru . Označiti pravilan krug u središtu... 

Zvjezdasto zarezati kako je na slici pokazano... 
Štapnim mikserom samljeti rajčice i nekoliko žlica maslinova ulja i soli, naravno. Premazati tijesto i rasporediti nadjev... 

Podignuti trokutić tijesta iz sredine, prebaciti preko nadjeva i spojiti s rubnim dijelom podižući i njega malo prema gore, da se dobije kao neka zdjelica... 
Popuniti zdjelice s još nadjeva po nekom redu i želji, posuti origanom... 
Prevući pizzu s papirom na rešetku iz pećnice...Peći na najjačoj temperaturi oko 10 min ..ili koliko treba, ovisno o vašoj pećnici...
Za to vrijeme pripremiti i popržiti krumpiriće, još povrća ili salatu... Sve to staviti u sredinu pečene pizze i ŠVEDSKI STOL JE PRED VAMA...pozovite i društvo!





TIJESTO ZA PIZZU U SLIKAMA...



Ovaj post nije namijenjen onim pizzmajstoricama, koje pripremu tijesta imaju u malom prstu i kojima je smiješno o tome i razgovarati...Ovo je za sve druge, a kojima sam skoro i sama pripadala i iskreno se nadam da će ih veseliti ove slike i odvesti daleko od one suvonjave i kruhaste pizze.

SASTOJCI:
400 g brašna, 6 žlica maslinova ili običnog ulja, 1/3 kocke kvasca, 1 žličica šećera, 1 žličica soli, oko 3 dl tople vode i malo mlijeka za kvasac.

Ugrijati nekoliko žlica mlijeka, maknuti i dodati šećer i žlicu brašna, pa umrviti kvasac. Promiješati i ostaviti da se udvostruči količina...

Prosijati brašno, dodati ulje, sol i kvasac.


Mijesiti dodajući toplu vodu. Može mikserom... http://www.surlatable.com/product/PRO-686899/KitchenAid+Artisan+Stand+Mixer , ali ja to volim rukom...
Ima nešto u tom dodiru toplih ruku i kvasca, a postoji i teorija da PH s ruku određuje kakvoću tijesta...Moguće je to razlog različitosti kruha koje su mijesile naše mame ...bake. Svi su bili različiti...


Mijesiti desetak minuta lupajući tijesto o stijenke posude...





Nauljiti ruke i tijesto s nekoliko žlica ulja i završiti mijesiti kad je jednolično i sjajno, kako se vidi na slici.


Pokriti krpom ili prozirnom folijom i ostaviti da naraste dvostruko!


Želite li pizzu raditi za večeru bilo bi dobro umijesiti tijesto već ujutro.



SUŠENE RAJČICE...



Sjeća li se netko onih velikih grozdova, crvenih rajčica ispod nadstrešnica, balkona i teraca, a koji su se mogli kupiti na tržnicama do duboko u zimu ? Ja sam ih rado kupovala za Božić...
Ovo je nešto slično...I ako ne prepoznatljive, ove su rajčice i dalje prepune boje, okusa i mirisa ljeta...Bit će poseban dodatak mojim tjesteninama, umacima i svim jelima u koja i inače idu...


PRIPREMA: 

Odabrati zrele i zdrave rajčice. Najpogodnija je vrsta mala šljivarica, zato što u sebi ima najmanje vode i sjemenja... 
Oprati i osušiti... svaku prerezati na pola, ocijediti sjemenke. 
Poredati na papirom prekrivenu podlogu... http://www.surlatable.com/product/PRO-566646/Parchment+Paper Posoliti i ostaviti na sunce...što jače to bolje, da se što prije izvuče voda iz njih...


Zato se i sole, jer sol potiče oslobađanje vode, koja onda na suncu isparava i rajčice su suhe za 2-3 dana...


Složiti ih u staklenke, preliti maslinovim uljem i uživati kad ljeto bude već daleko iza nas.


Ili ako želite još malo više okusa onda na maslinovom ulju kratko popržiti nekoliko češnjeva češnjaka i listića svježeg bosiljka pa kad se ohladi umiješati sušene rajčice ...


Napuniti male staklenke, doliti ulja koliko treba, zatvoriti i koristiti kao i svake druge rajčice, samo u manjim količinama...






srijeda, 29. srpnja 2015.

PANDA CAKE...



Kad Iva zaželi neki kolač ja se odmah selim u kuhinju i želju pretvaram u stvarnost, takvom brzinom da i samu sebe ponekad iznenadim...Iva to zove čarolijom...



SASTOJCI:
ZA BISKVIT:
200 g margarina, 1 čašica od 250 ml šećera,3 jaja i jedan bjelanjak, preostao od kuglica, 2 čašice brašna, jedno kiselo vrhnje od 25o ml, 1 pecilni prašak, za tamni dio još 2 žlice kakaa i do 5 žlica mlijeka...
ZA KUGLICE: 
2OO g svježeg kravljeg sira, 4 žlice šećera u prahu, 1 žutanjak, 1 vanil šećer, 7 - 8 žlica kokosovog brašna.

ZA KREMU: 
350 ml mlijeka, 150 g šećera, 3 žlice brašna, 1 vanil šećer, 150 g margarina.

PRIPREMA: 
Kuglice -> Izmiksati ,mikserom.... http://www.surlatable.com/product/PRO-1039478/Breville+Chrome+16-Speed+Hand+Mixer žutanjak, šećer i vanil šećer . Umiješati sir i kokos, tako da je dovoljno tvrdo da se oblikuju kuglice...

Od ove količine se dobiju 24 kuglice...staviti ih u lednicu oko pola sata.

Biskvit -> Izmiksati margarin sobne temperature, sa šećerom pa dodati žutanjke...i redom sve sastojke . Posebno miksati snijeg od bjelanjaka i umiješati ga ručnom miješalicom . 
Pola smjese izliti u pripremljenu posudu za pečenje - oko 2ox30cm . U preostali dio dodati kakao i nekoliko žlica mlijeka i nanijeti ga žlicu po žlicu preko bijelog ...U pravilnim razmacima utisnuti ledene kuglice ..  

Peći u zagrijanoj pećnici oko 40 min na 170 - 180°C
Krema -> Prokuhati mlijeko, odvojiti dio mlijeka i izmiješati s brašnom, vanilijom i šećerom ...skuhati kao gusti puding . U hladno umiješati margarin...  


Premazati ohlađeni kolač..posuti kokosom . Rezati na kriške kao tortu ...