utorak, 30. lipnja 2015.

VIP FILET...za važne i posebne prilike



Za najdraže i posebne prilike...srce puno ljubavi!


SASTOJCI:

Pileća prsa (odvojena od kosti s kožom i dijelom hrskavice, tako da ostanu u jednom komadu), 500 g šampinjona, 2 poriluka (samo svijetli dio), 100 g mesnate pancete, 1 žlica krušnih mrvica, 2 žlice svježeg sira, 2 žlice parmezana, malo muškatnog oraščića, sol, papar, ulje, maslac, žličica crvene paprike, 200 ml vrhnja za kuhanje, malo juhe ili vode, pola čaše vina ili 2 žlice soka limuna

PRIPREMA
Nadjev: 
->Gljivama odvojiti stapke, klobuke ostaviti sa strane 
->Stapke narezati i pržiti na malo ulja dok ne izgube tekućinu
->Dodati usitnjenu pancetu a potom i poriluk
->Pržiti dok povene  
->Kad se malo ohladi umiješati krem sir, krušne mrvice, parmezan, muškatni oraščić, sol i papar

->Prsa zarezati s obje strane tako da se napravi džep...lijepe i povoljne noževe pronaći će te...http://www.surlatable.com/product/PRO-1038504/Wusthof+Gourmet+7-Piece+Block+Set


->Posoliti i napuniti nadjevom


->Otvore zatvoriti čačkalicama  
->Zapeći s obje strane na vrelom ulju ( potrebno ih je malo opteretiti tako da zadrže oblik srca...staviti foliju    preko pilećih prsa, a na njih lončić s vodom ) 
->Kad se zapeče lončić se makne 
->Povremeno podliti s malo vode i poklopljeno dinstati  
->Pržiti oko pola sata 

                                            
UMAK OD GLJIVA

->Narezane gljive pržiti na ulju dok ne izgube tekućinu 


->Podliti vinom  
->Kad vino ispari dodati prstohvat - dva brašna, jedan usitnjeni češnjak i crvenu papriku u prahu za boju
->Zaliti juhom  
->Kad se poveže i prokuha dodati vrhnje


->Kratko prokuhati
->Umiješati maslac i malo soka limuna...po ukusu!!! 




                                        






DUKAT TORTA...



Čini se običnom biskvitnom tortom, ali ove nadjevene i pečene kruške daju posebnu notu okusu, a tortu čine nesvakidašnjom...sličnih ste vidjeli, ne sumnjam ali ovu još niste ...dobar vam tek !


SASTOJCI: 
6-8 manjih krušaka, 180 g maslaca ili margarina, 150 g šećera, 4 jaja i 1 žutanjak, vanil šećer ili mahuna vanilije, 190 g brašna, 2 žličice pecilnog praška, 40 ml mlijeka...

ZA NADJEV: 
1 bjelanjak, 6 žlica oraha krupnije sjeckanih, 2 žlice meda , kora i sok limuna ...

PRIPREMA: 

Oguliti kruške, izvaditi nožem ili žličicom srednji dio i napraviti što je moguće više prostora za nadjev...kruške premazati sokom limuna da ne tamne...


NADJEV: 
Izmiksati bjelanjak i umiješati med, orahe, koru i sok limuna. 


Napuniti kruške.  
Istući čvrst snijeg od bjelanjaka i pola količine šećera. Posebno izmiksati žutanjke s preostalim šećerom, dodati margarin sobne temperature - da je mekan...umiješati i brašno s praškom i korom limuna, na kraju lagano i snijeg...izliti u kalup promjera 24cm...set odličnih kalupa pronaći ćete..http://www.surlatable.com/product/PRO-1686369/Fat+Daddios+Celebration+Cake+Set  


Utisnuti kruške, ako ima viška nadjeva rasporediti ga između krušaka i po želji dodati neko bobičasto voće, kao ribiz ...


Peći oko 30 min na 180°C ili kako pećnica traži...toplu posuti šećerom u prahu...









ponedjeljak, 29. lipnja 2015.

KURIR BLACK...



Dogodi li vam se ponekad da u hladnjaku nema niti jednog jaja, a netko komu ispunjavate baš svaku želju zaželi muffine, onda to izgleda ovako....Muffini bez jaja za moju unučicu IVU!


SASTOJCI: 
ZA 10 KOM MUFFINA: 
150 g brašna, 90 g šećera, pola praška za pecivo, 2 -3 žlice kakaa, malo soli, 75 ml ulja, 150 ml vode ili voćnog soka, 2 šalice bobičastog voća

PRIPREMA: 

Izmiješati sve suhe sastojke i dodati ulje, sok ili vodu, izmiješati u jednoličnu i gustu smjesu. ..ako je pregusto dodati još malo soka...
Napuniti košarice... http://www.surlatable.com/product/PRO-1775329/Fred+Fortune+Cake+Molds do 2/3  


Posuti bobicama voća...složiti u posudu za muffine ... http://www.surlatable.com/product/PRO-22398/Chicago+Metallic+Commercial+II+Standard+Muffin+Pan  


Peći u zagrijanoj pećnici oko pola sata na 180 - 170°C...


Vruće posuti s malo šećera u prahu ili premazati razrijeđenim pekmezom voća po želji...




SPRING MAKARONI...



Ovo je još jedan način kako uživati u tjestenini s povrćem...


SASTOJCI: 
3 patlidžana, 2 paprike, 2 rajčice ili paketić mini rajčica, 1 luk, 1 mozzarela ili više, vrećica parmezana, vezica bosiljka, origano, maslinovo ulje, sol i papar...Tjestenina po ukusu, ali najbolje makarone...

PRIPREMA:

Patlidžane prerezati na pola i svakom dijelu izvaditi središnji dio i napraviti lađice...posoliti, nauljiti i staviti u posudu za pečenje ...http://www.surlatable.com/product/PRO-1037779/Pyrex+Rectanglular+Glass+Baker pa u pećnicu na 180°C 15 min..


U tavi popržiti usitnjeni luk, dodati paprike i izvađeni dio patlidžana ...pržiti i kad povene umiješati rajčice i začinsko bilje...soli i papra, dodati i parmezan ...


Na kraju i ocijeđene i skuhane makarone ...ako je suho dodati dec - dva vode od kuhanja makarona...


Napuniti lađice, prekriti kriškama mozzarella sira, nakapati maslinovim uljem i dodati između nekoliko mini rajčica...


Peći još kratko ...dok se sir ne otopi...









nedjelja, 28. lipnja 2015.

PRIJATELJICE...





BISKVIT SASTOJCI: 
5 jaja, 150 g šećera, 150 g brašna, pola žlice praška za pecivo, ribana kora i sok pola jedne naranče, vanil šećer, 4 žlice ulja

PRIPREMA: 

Odvojiti bjelanjke od žutanjaka i istući bjelanjke u čvrst snijeg... dodati pola količine šećera postupno i miksati da se izjednači.
Posebno izmiksati žutanjke s preostalim šećerom i sokom naranče i dodati prosijano brašno s pecilnim praškom. Dodati koru naranče, vanil šećer i ulje i na kraju snijeg od bjelanjaka.
Smjesu izliti na peka papirom prekriven lim i peći 12 min na 180°C u zagrijanoj pećnici.
Ohladiti i okruglom modlicom... http://www.surlatable.com/product/PRO-15441/Stainless+Steel+Reversible+Biscuit+Cutters+Set+of+6  vaditi krugove u željenoj veličini.

KREMA SASTOJCI: 
500 ml vrhnja za šlag, 150 g bijele čokolade, 150 g tamne čokolade, 200 g džema od bazge ili brusnica  ,200 g džema od naranče
PRIPREMA: 

Ugrijati skoro do vrenja 3-4 žlice vrhnja, maknuti s vatre i u njemu otopiti izribanu bijelu čokoladu.
To isto napraviti i s tamnom čokoladom.
Preostalo vrhnje istući u čvrst šlag i podijeliti na 2 dijela. U svaki dodati čokoladu i kratko izmiksati da se sjedini .




Slagati male tortice ...

Na biskvit sloj džema od naranče, preko krema od bijele čokolade, opet biskvit i sloj džema od naranče ...krema bijele čokolade .



Složiti po 3 sloja biskvita, okolo premazati kremom i uvaljati u krupno ribanu čokoladu.



To isto ponoviti i s tamnom čokoladom i džemom od bazge  






KRUH KOŠARICE...



KRUH KOŠARICE... punjene i ispunjene okusima SOS Kuhinje

POTREBNO
Za 6 košarica s poklopcima: 

1 kg brašna
40 g svježeg kvasca
oko 800 ml mlake vode
2 žličice soli
1 žlica šećera

Priprema:

->Umijesiti  tijesto                   
->Pokriti prozirnom folijom
->Ostaviti na toplom da se udvostruči   
->Podijeliti na potreban broj komada
->Svaki oblikovati na pobrašnjenoj dasci pomoću valjka u krug, promjera posudica na kojima će se peći
->Posudice prekriti alufolijom i preko staviti tijesto (za poklopce sam koristila male tanjuriće od šalica za kavu)

                                         
->Peći u zagrijanoj pećnici na 200°C dok ne porumeni (paziti da se ne prepeče) 




NADJEV

Potrebno:

700g pilećih prsa
4 veća poriluka
2 jogurta
1 kiselo vrhnje
3 jaja
1 vrećica parmezana
3 žlice svinjske masti
sol i papar

 Priprema:

->Meso narezati na komade
->Ispržiti ga na dobro zagrijanoj tavi, može i roštilj...http://www.surlatable.com/product/PRO-1122985/Scanpan+Classic+Griddle
->Posebno prodinstati na malo masti narezani poriluk, samo bijeli i svijetlozeleni dio stabljike
->Posoliti
->Košarice dobro premazati svinjskom masti- iznutra! 

                                    
->Rasporediti poriluk po košaricama 
->Dodati i piletinu pa preliti umakom

                                    
UMAK: jaja, jogurt, vrhnje, parmezan i malo soli

                                    
Kratko zapeći, samo da se stegne i lagano porumeni.

                         




SAVITAK OD CARSKOG MESA...



KAKO MALI KOMAD MESA PRETVORITI U VELIKO ZADOVOLJSTVO...pokazat će vam SOS kuhinja...


SASTOJCI: 
1 kg carskog mesa ( svinjska potrbušina ili panceta ), 1 mrkva, 1-2 luka rezana na 4 dijela, 2 češnja češnjaka, komadić čili papričice, čaša bijelog vina, sol, papar i ulje.
Marinada od: 2 lista lovora, grančica ružmarina i to samo listovi, 10 zrna papra, 1 žlica krupne soli ,1 češanj češnjaka i nekoliko žlica ulja, po mogućnosti maslinovo.

PRIPREMA:

Lovor, ružmarin, češnjak , papar, krupnu sol usitniti u avanu, mužaru... http://www.surlatable.com/product/PRO-535518/White+Marble+Mortar+and+Pestle 
ili na dasci, izmiješati s uljem i time natrljati meso s unutarnje strane.
Neka tako odstoji najmanje pola sata.
Svinuti ga u rolat i dobro povezati kuhinjskim koncem ili bilo kojim drugim prokuhanim kratko u kipućoj vodi.


Roladu staviti u posudu za pečenje, uliti jednu čašu vode  pokriti alu- folijom i staviti  peći u dobro ugrijanu pećnicu... 
Nakon sat vremena, maknuti foliju i dodati luk, mrkvu, češnjak i čili te peći sve dok ne dobije tamniju  boju.


Zaliti vinom i kad ispari izvaditi povrće...Povrće zatim s malo juhe ili vode samljeti štapnim mikserom , prokuhati i umiješati malo masla, posoliti i popapriti, ako treba...
Meso narezati, na kriške i složiti na oval pa sve staviti u pećnicu najbliže moguće grillu i na kratko zapeći.


Ako pećnica nema grill onda to učinite u dobro ugrijanoj tavi.
Uz ovako pripremljeno meso jako lijepo se slaže neizostavni pečeni krumpir...
U ovom slučaju ja sam krumpir skuhala u kori...izabrala sam manje i kuhala do 70 posto...
Ogulila, posolila i nauljila, pa stavila na vrelo ulje i svaki malo pritisnula da se rascvjeta, ali da ostane u komadu.
Zapekla ih dobro s obje strane i imala predivne krumpire uz ovo zaista posebno ukusno meso.