nedjelja, 31. svibnja 2015.

JUNEĆI ( SVINJSKI ) GULAŠ S VALJUŠCIMA OD KRUMPIRA...




ZA LIJEP NEDJELJNI RUČAK, ALI I ZA SVAKI DRUGI DAN KAD IMATE MALO VIŠE VREMENA....

SASTOJCI ZA GULAŠ:

Komad junetine ili svinjetine od vrata ili plećke
luka u istoj težini ili malo manje 
svinjska mast ili ulje
1-2 žlice crvene paprike
1 žlica koncentrata rajčice ( ne previše )
list lovora
pola kocke za juhu
sol  
papar

ZA VALJUŠKE:

krumpir skuhan u kori
oštro brašno
žlica maslaca ili masti
1 jaje 
sol

PRIPREMA

Gulaš:

->Meso narezati na komade, ne pretjerano male i upržiti na ugrijanoj masnoći
->Posoliti i popapriti  
->Neka dobro zasmeđi  
->Dodati usitnjeni luk i zažutiti i njega


->Po malo dolijevati vode, miješati, kad ispari doliti ponovo i ponavljati dok luk ne postane kašast
->Umiješati pariku, lovor i rajčicu
->Zaliti s vodom da pokrije meso i kuhati na lagano dok ne omekša, a umak postane gust i satenasto sjajan


->Po potrebi dolijevati vode i kuhati na laganoj vatri

Valjušci:

->Protisnuti krumpir  
->S navedenim sastojcima umijesiti tijesto


->Dodavati brašna toliko da se poveže i ne bude ljepljivo
->Oblikovati valjuške  


->Kuhati ih kratko u slanoj i kipućoj vodi




SCHWARZWALD PALAČINKE...



Brzo i jednostavno do pravog okusa Schwarzwald torte!

RECEPT

Sastojci:

150 g brašna
30 g kakaa
2 jaja
80 g šećera
150 - 200 ml mlijeka
2 žličice pecilnog praška
3-4 žlice likera od višanja  
malo soli 
višnje iz rakije ili kompota (prokuhati u nekoliko žlica likera)
200 ml vrhnja za šlag
100-150 g čokolade za kuhanje
ulje i maslac za prženje

PRIPREMA

->Odvojiti bjelanjke i žutanjke  
->Bjelanjke umutiti u čvrst snijeg
->Postupno dodati šećer i jedan po jedan žutanjak
->Prosijati brašno, kakao i pecilni prašak pa sve izmiješati u smjesu malo gušću od običnih palačinki 


->Otopiti malo maslaca i ulja  
->Premazati teflon tavu za palačinke  
->U sredinu tave izliti 1 veliku žlicu smjese ili više ako želite veće palaćinke


->Peći na laganoj vatri da ne izgore ( samo 1 min sa svake strane )


->Mikserom umutiti vrhnje
->Otopiti čokoladu s malo vrhnja ili mlijeka
->Dodati komadić maslaca  
->Složiti palačinke kao male tortice
->Napuniti šlagom i višnjama, a biskvit namočiti likerom i preliti s dosta tekuće čokolade




VATRENI ODRED...



Kad sasvim obično i najomoljenije ljetno jelo iz lonca prebacite u posudu za pečenje, stavite u pećnicu, dobijete nešto poput ovog mog VATRENOG ODREDA...pri tom vatra mora biti prilično jaka cijelo vrijeme pečenja...


SASTOJCI:
Mljeveno meso, paprike, tikvice, luk, češnjak, peršin, riža, panceta, kocka za juhu, rajčica koncentrat, ali jako malo, crvena paprika, sol, papar, ulje...

PRIPREMA: 

Pažljivo prerezati tikvice, izdubiti, posoliti, okrenuti da se ocijedi što više vode, paprike očistiti od sjemenja, luk na pola prerezati i kratko prokuhati i onda se lako odvoje čašice...


Na poprženu i sjeckanu slaninu dodati usitnjeni luk, zažutiti i izmješati sa svim sastojcima kao za svaku sarmu ili dolmu...
Dodati šalicu vode i kad je masa kremasta puniti povrće...


Nauljiti posudu za pečenje, složiti kako je na slici, pokriti alu folijom i peći na 200°C..povremeno pogledati...
oko 35-40 min. 
Nakon toga preliti s malo koncentrata rajčice rastopljene u čaši vode..po želji umiješati i 1 žlicu brašna da umak bude gušći...peći još 15 min...dok ne bude na oko dobro...





subota, 30. svibnja 2015.

PRINCEZ KRAFNE...



Znam da neće izazvati uzdahe niti pobrati pohvale za izgled, ali s obzirom da su to naše i moje prve princez krafne, ja sam i više nego zadovoljna i jedva sam čekala podijeliti ih s vama...
Vrijeme je za kavu i ...PRINCEZ KRAFNE...
SASTOJCI ZA TIJESTO: 
200 g brašna, 200 g maslaca, 100 ml mlijeka, 100 ml vode, malo soli i 4 jaja
ZA KREMU: 
800 ml mlijeka, 4 žutanjka, 5 žlica gustina, 2 žlice brašna, 10 žlica šećera, 2 vanil šećera, 8o g maslaca
PRIPREMA: 

Staviti u lončić mlijeko, vodu i sol pa kad prokuha dodati maslo ...kad se otopi umiješati brašno ,odjednom cijelu količinu i snažno miješati da se dobije jednolična masa i kompaktna kugla...
Smanjiti vatru i nastaviti pržiti tijesto još dvije - tri minute ...dok se na dnu ne pojavi zadebljali bijeli sloj...

Prebaciti tijesto u drugu posudu, pokriti prozirnom folijom i ostaviti da se ohladi. U potpuno hladno dodati jedno po jedno jaje ...bilo bi dobro izvagati tijesto i dodati po jedno jaje na svakih 100 g tijesta...

 Napuniti vrećicu i na peka papirom obloženom limu istisnuti kolačiće u većem razmaku...

Peku se prvih 10 min na 250°C i još 20 na 180°C.



Odmah tople školjke se izrežu na 2 dijela i to škarama!
KREMA:
Prokuhati mlijeko i umiješati sve navedene sastojke izmiješane s dijelom odvojenog mlijeka kao puding...U vrelu skuhanu kremu umiješati maslac... 

Kad se ohladi napunti školjkice iz vrećice za ukrašavanje...


NAPOMENA: 
Ja sam dodala u kremu oko 100 g tučenog vrhnja za šlag ...umiješala ručno da mi ostane rahlije i prozračnije, a 100 g sam ostavila za staviti na kremu ...na svaku princezu ...Preporučam i vama jer je puno ukusnija i pjenastija krema...Količinu možete i povećati...posuti šećerom u prahu!




SOM NA SUHOM...



Često čujem od svojih prijatelja i poznanika kao su probali neku riječnu ribu i bili oduševljeni...Pa nemojte biti poput njih i umišljati kako je riba jedino ona iz mora...Riječna je riba jednako dobra i ukusna i bezbroj je načina na koje se može pripremiti ...Zato, ako još niste, krenimo skupa u jednu malu ali slasnu riblju avanturu - za početnike! Ali i sve druge...

SASTOJCI: 

fileti soma, limunov sok, kukuruzno brašno, češnjak, maslinovo ulje, sol, ulje za prženje 

ZA PRILOG - riža, tikvice, paprika, rajčica, mahune, mrkva, luk, češnjak, malo čilija, sol, papar, peršin, maslinovo ulje
ZA PRELJEV - UMAK: peršin, maslinovo ulje, sok limuna, sol, papar..

PRIPREMA: 
Filete narezati na jednake komade, posoliti, nakapati limunovim sokom, maslinovim uljem i umiješati usitnjeni češnjak...ostaviti pola sata. 


Nakon toga uvaljati u kukuruzno brašno i pržiti u dobro zagrijanom ulju na srednje jakoj vatri.


Za to vrijeme zažutiti jedan ili više, luk na režnjeve, dodati mrkvu, pa redom po tvrdoći...mahune na sitne komade, paprike i na kraju tikvice...


To skupa kratko pržiti, posoliti, popapriti i maknuti.  
U posudu za pečenje staviti 2-3 žlice maslinovog ulja i 2-3 šalice riže.


Preko rasporediti povrće i završiti s narezanom rajčicom i češnjakom...


Sve izmiješati ili ostaviti tako slojevito, odlučite sami...preliti s toliko vruće vode u kojoj opet po volji, otopiti pola kocke za juhu, da bude ispod povrća...da ga ne prekrije...
Peći oko pola sata na 190-200°C - ovisno o pećnici pred kraj nakapati još maslinovim uljem.


Za preljev usitniti peršin i češnjak, dodati soka limuna, maslinova ulja, soli i papra i izmiješati vilicom...





ROLADE OD TIKVICE...



Mali, lijepi i ukusni smotuljci kojima nismo odoljeli, pa znam da nećete ni vi...

SASTOJCI:

2-3 tikvice srednje velike
2-3 mrkve iste veličine
mesnata dimljena slanina u tankim kriškama
1 češanj češnjaka 
vezica peršina
2 žlice krušnih mrvica  
3-4 žlice maslinova ulja
sol i papar  
malo parmezana
10-ak svježih listića bosiljka

PRIPREMA:

->Tanko narezati tikvice ( oko 3-4 mm )
->Narezati i mrkvu ali nešto tanje ( ja sam rezala strugalicom za krumpir )


->Tikvice prokuhati u slanoj vodi 2 min ( samo da povenu, isto tako i kriške mrkve da povenu... da bude savitljivo) 
->Napraviti nadjev: Sitno narezati peršin i češnjak i u zdjelici pomiješati s maslinovim uljem, mrvicama, parmezanom ,soli i paprom ...sve izmiješati !



->Poredati na dasku kriške tikvice i na svaku po malo nadjeva  
->Preko staviti kriške mrkve 


->Svinuti u rolat
->Svaki rolat omotati kriškom slanine i kraj učvrstiti čačkalicom



->Rolate pržiti u dobro ugrijanoj tavi koju samo premazati uljem...tako da se slanina fino zapeče i postane hrskava...


->Listiće bosiljka popržiti u jako ugrijanom ulju par sekundi i izvaditi na papir
->Staviti ih kao dekoraciju, ali su i jako ukusni
->Uz ove lijepe rolate najbolje ide kuhana riža, a još bolje pire krumpir ...pa u slast vam!